Chcesz zaskoczyć rodzinę wyśmienitym daniem? Przygotuj pachnącą julienne z grzybów miodowych! Grzyby należy wcześniej ugotować. Pozwoli to pozbyć się śmieci i goryczy. Dalsze działania niewiele różnią się od tradycyjnej receptury.
Składniki
- grzyby miodowe - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- mleko - 150 ml
- ser - 120 g
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - 0,5 łyżeczka
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby miodowe, posiekaj i umieść na patelni.
Dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby miodowe, mleko, sól, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.
Dodaj masło, śmietanę, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Włóż półfabrykat ze smażonymi grzybami do kokilek.
Dodaj sos i posyp startym serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.