przekąski 26.06.2023

julienne z grzybów

45 min
2 porcje
Julienne z grzybów miodowych
mashe, stock.adobe.com
0

Chcesz zaskoczyć rodzinę wyśmienitym daniem? Przygotuj pachnącą julienne z grzybów miodowych! Grzyby należy wcześniej ugotować. Pozwoli to pozbyć się śmieci i goryczy. Dalsze działania niewiele różnią się od tradycyjnej receptury.

Składniki

dla julienne:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz grzyby miodowe, posiekaj i umieść na patelni.

Dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

Dodaj grzyby miodowe, mleko, sól, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.

Dodaj masło, śmietanę, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Włóż półfabrykat ze smażonymi grzybami do kokilek.

Dodaj sos i posyp startym serem.

Piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy