Serwowanie sałatek w filiżankach jest zawsze bardzo wygodne - można je łatwo umieścić na stole i pięknie wyglądają. Proponuję przygotować w ten sposób popularną "bransoletkę z granatu". Oczywiście nie będzie dziury w środku, ale podstawowa idea zostanie zachowana!
Składniki
- wieprzowina (gotowane) – 250 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula (duży) – 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- majonez - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- granat - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gotowaną wieprzowinę na małe kawałki.
Obierz cebulę, posiekaj i skrop sokiem z cytryny.
Obierz marchewki i jajka, zetrzyj.
Ostrożnie pokrój Granat na cztery części i podziel na ziarna.
Połóż wieprzowinę na dnie szklanek. Sól, pieprz i dodaj trochę majonezu.
Ułóż cebulę i marchewkę warstwami. Ponownie dodaj sól, pieprz i majonez.
Następnie rozłóż pokruszone jajka, dodaj zmielony pieprz i majonez.
Zrób górną warstwę z ziaren granatu. Włóż szklanki sałatki do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy