przekąski 06.03.2023

Domowy hummus z soczewicy

30 min
2 porcje
Domowy hummus z soczewicy
0

Klasyczną bazą Hummusu jest ciecierzyca, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy eksperymentowali z różnymi roślinami strączkowymi. Na przykład moja rodzina lubiła taki hummus z soczewicy. Zwłaszcza jeśli uzupełnisz go aromatycznymi przyprawami.

Składniki

  • soczewica - 1 szkło
  • Sezam - 4 art.
  • czosnek - 3 ząbki
  • sok z cytryny - 2 art.
  • oliwa z oliwek - 4 art.
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj soczewicę do miękkości – w zależności od odmiany. Czerwony gotuje się szybciej, zielony dłużej. Nic, jeśli trochę się przegrzeje.

Domowy hummus z soczewicy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zmiel sezam na mąkę i wymieszaj z oliwą z oliwek lub użyj gotowej pasty sezamowej.

Domowy hummus z soczewicy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Spuść większość wody z soczewicy, ale jeszcze nie wylewaj.

Domowy hummus z soczewicy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej soczewicę do miski blendera, dodaj sól, zmiażdżony czosnek, przyprawy, sok z cytryny, więcej oliwy z oliwek i masę sezamową.

Domowy hummus z soczewicy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zmiel wszystko i użyj wywaru z soczewicy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Ponownie ubij.

Domowy hummus z soczewicy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dla urody możesz posypać hummus na wierzchu sezamem lub papryką.

Domowy hummus z soczewicy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz