Klasyczną bazą Hummusu jest ciecierzyca, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy eksperymentowali z różnymi roślinami strączkowymi. Na przykład moja rodzina lubiła taki hummus z soczewicy. Zwłaszcza jeśli uzupełnisz go aromatycznymi przyprawami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj soczewicę do miękkości – w zależności od odmiany. Czerwony gotuje się szybciej, zielony dłużej. Nic, jeśli trochę się przegrzeje.
Zmiel sezam na mąkę i wymieszaj z oliwą z oliwek lub użyj gotowej pasty sezamowej.
Spuść większość wody z soczewicy, ale jeszcze nie wylewaj.
Wlej soczewicę do miski blendera, dodaj sól, zmiażdżony czosnek, przyprawy, sok z cytryny, więcej oliwy z oliwek i masę sezamową.
Zmiel wszystko i użyj wywaru z soczewicy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Ponownie ubij.
Dla urody możesz posypać hummus na wierzchu sezamem lub papryką.