Jeśli natknę się na drób na rynku, zdecydowanie go kupuję. Z kurczaka można ugotować bulion, ale z kaczki okazuje się po prostu pyszne galaretowate mięso. Przepis jest bardzo łatwy, ale nadal powinieneś znać pewne subtelności!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kaczkę na duże kawałki i zalej zimną wodą przez 1 godzinę.
Ponownie opłucz mięso, włóż do głębokiego garnka i wlej zimną wodę.
Dodaj obraną cebulę i marchewkę, liść laurowy, ziarna pieprzu. Gotuj przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.
Dodaj sól, mielony pieprz i drobno posiekany czosnek. Kontynuuj gotowanie galaretki przez kolejne 30 minut.
Wyrzuć cebulę, marchewkę i liść laurowy. Oddziel mięso od kości, drobno posiekaj i ułóż na talerzach.
Odcedź bulion przez gazę, dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Wlej bulion do talerzy z mięsem i wstaw do lodówki na 10 godzin.