przekąski 22.01.2022

galaretka z kaczki

3 godz. 50 min.
6 porcji
Galaretka z kaczki
0

Jeśli natknę się na drób na rynku, zdecydowanie go kupuję. Z kurczaka można ugotować bulion, ale z kaczki okazuje się po prostu pyszne galaretowate mięso. Przepis jest bardzo łatwy, ale nadal powinieneś znać pewne subtelności!

Składniki

  • Kaczka (Strona główna) – 2 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • marchew - 1 rzecz
  • żelatyna - 3 łyżeczka
  • czosnek - 3 ząbki
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 5 groszek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (oczyszczona) – 6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kaczkę na duże kawałki i zalej zimną wodą przez 1 godzinę.

Galaretka z kaczki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Ponownie opłucz mięso, włóż do głębokiego garnka i wlej zimną wodę.

Galaretka z kaczki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj obraną cebulę i marchewkę, liść laurowy, ziarna pieprzu. Gotuj przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.

Galaretka z kaczki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj sól, mielony pieprz i drobno posiekany czosnek. Kontynuuj gotowanie galaretki przez kolejne 30 minut.

Galaretka z kaczki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wyrzuć cebulę, marchewkę i liść laurowy. Oddziel mięso od kości, drobno posiekaj i ułóż na talerzach.

Galaretka z kaczki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Odcedź bulion przez gazę, dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Galaretka z kaczki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Wlej bulion do talerzy z mięsem i wstaw do lodówki na 10 godzin.

Galaretka z kaczki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Foto: Aleksandra Maksimova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy