Ferie zimowe są po prostu niemożliwe do wyobrażenia bez śledzia pod futrem. Małosolne ryby, przepyszne warzywa i chrupiąca cebula w połączeniu z majonezem są niesamowicie smaczne. Dzielę się moim ulubionym przepisem, według którego gotuję najczęściej!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj warzywa i jajka na grubej tarce, posiekaj cebulę.
Wymieszaj cebulę z sokiem z cytryny i solą, przykryj pokrywką lub folią spożywczą na 10 minut i umieść w zimnym miejscu.
Na szerokim talerzu ułóż warstwy śledzia, cebuli, marchwi i ziemniaków.
Posyp solą, czarnym pieprzem i posmaruj majonezem.
Dodaj jajka i buraki, nie zapominając o majonezie, soli i pieprzu. Górną warstwę należy również posmarować majonezem. Radzę zbierać sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania.
Umieść gotowy śledź pod futrem na 2 godziny w lodówce do namoczenia.