sałatki 22.01.2022

Śledź pod futrem"świąteczny"

25 min
4 porcje
Śledź pod futrem
0

Ferie zimowe są po prostu niemożliwe do wyobrażenia bez śledzia pod futrem. Małosolne ryby, przepyszne warzywa i chrupiąca cebula w połączeniu z majonezem są niesamowicie smaczne. Dzielę się moim ulubionym przepisem, według którego gotuję najczęściej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj warzywa i jajka na grubej tarce, posiekaj cebulę.

Śledź pod futrem

Wymieszaj cebulę z sokiem z cytryny i solą, przykryj pokrywką lub folią spożywczą na 10 minut i umieść w zimnym miejscu.

Śledź pod futrem

Na szerokim talerzu ułóż warstwy śledzia, cebuli, marchwi i ziemniaków.

Śledź pod futrem

Posyp solą, czarnym pieprzem i posmaruj majonezem.

Śledź pod futrem

Dodaj jajka i buraki, nie zapominając o majonezie, soli i pieprzu. Górną warstwę należy również posmarować majonezem. Radzę zbierać sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania.

Śledź pod futrem

Umieść gotowy śledź pod futrem na 2 godziny w lodówce do namoczenia.

Śledź pod futrem

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy