Nuggetsy z kurczaka fast food są tak smaczne i kuszące, ale dalekie od najzdrowszych. Ale domowe to zupełnie inna historia. Radzę położyć je na ręcznikach papierowych po smażeniu, aby usunąć więcej tłuszczu.
Składniki
- filet z kurczaka - 700 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 50 g
- bułka tarta - 150 g
- Olej roślinny - 400 ml
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na dość duże kawałki – jak na bryłki.
Ubij jajka trzepaczką lub widelcem.
Wymieszaj mąkę, sól, pieprz i przyprawy do smaku.
Obtocz każdy kawałek kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej.
Usmaż bryłki w głębokim tłuszczu lub po prostu w dużej ilości oleju roślinnego.
Ugotuj je w częściach, aby równomiernie się ugotowały, a następnie połóż na ręcznikach papierowych.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy