Domowy hamburger z kotletem wołowym, jajkiem i pomidorami to świetna alternatywa dla zakupionego fast foodu. Zwłaszcza, że możesz go ugotować z ulubionymi sosami, warzywami, ziołami. Dzielę się przepisem ze zdjęciami krok po kroku!
Składniki
- Kok (dla burgerów) – 2 kawałki
- mielona wołowina - 260 g
- Olej roślinny (do smażenia kotletów) – 30 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- sałata - 2 listek
- pomidory - 1 rzecz
- ser (solidny) – 2 płyty
- ketchup - 3 łyżeczka
- SOS (dowolny) – 3 łyżeczka
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do mielonej wołowiny dodaj sól i przyprawy do smaku, posiekaną cebulę. Wymieszaj i uformuj dwa placki. Smażyć na oleju roślinnym z obu stron przez 3-4 minuty, tworząc średni ogień.
Pokrój bułki burgerowe na połówki i lekko opiekaj kawałki. Posmaruj spód keczupem.
Połóż liście sałaty na pół bułki.
Dodaj grillowany kotlet wołowy na liście. Usmaż również jajka i ułóż je na kotlecie.
Połóż plasterek sera na wierzchu jajka.
Pokrój pomidora w cienkie plasterki i połóż na serze.
Posmaruj wierzch bułki dowolnym sosem i przykryj burgera. Podawaj natychmiast, gdy jest ciepły.