Sałatka "Gniazdo głuszca" wszyscy gotują inaczej - ktoś dodaje grzyby, ktoś lubi buraki lub wędzonego kurczaka. Proponuję wypróbować przepis z językiem wołowym i piklami. Tradycyjnie udekorujemy smażonymi ziemniakami!
Składniki
- język wołowy (gotowane) – 300 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ogórki (słone) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 2-3 art.
- Olej roślinny - 250 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- jaja przepiórcze (gotowane) – 3 kawałki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i zetrzyj na specjalnej tarce. Powinieneś dostać cienką słomkę. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka, aby cała woda była szklana.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż ziemniaki w małych porcjach na średnim ogniu na złoty kolor.
Dodaj sól, zmielony pieprz i wymieszaj. Połóż ziemniaki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Pokrój język, ogórki i obrane jaja kurze.
Obierz cebulę i posiekaj.
Dodaj cukier, sok z cytryny i zmieloną kolendrę. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Połącz cebulę, ogórki, język wołowy i jajka.
Sól, pieprz i dopraw majonezem.
Ułóż sałatkę na szkiełku, posyp frytkami i zrób małe wgłębienie.
Wypełnij zagłębienie posiekanymi ziołami i obranymi jajkami przepiórczymi.