Sałatka warstwowa & 171; bransoletka z granatu&187; z marynowaną cebulą
Za każdym razem, gdy w naszym domu spotykają się goście, staram się postawić na stole coś oryginalnego. Opcja win-win zawsze pozostaje sałatką "bransoletka z granatu". Wygląda bardzo imponująco i jest spożywany jako pierwszy!
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 250 g
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 3 kawałki
- marchew (gotowane) – 150 g
- cebula - 2 kawałki
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
- majonez - 150 ml
- granat (ziarna) – 250 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, posiekaj i opłucz pod bieżącą wodą.
Umieść cebulę w małej misce, dodaj cukier, trochę soli, sok z cytryny i zmieloną kolendrę. Dobrze wymieszaj i pozostaw pod pokrywką na 10 minut.
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, sól i pieprz.
Buraki, ziemniaki, marchewki obrać i zetrzeć.
Aby uzyskać sałatkę o pożądanym kształcie, umieść szklankę na środku talerza.
Ułóż warstwę ziemniaków, pieprzu, soli i posmaruj majonezem.
Następnie dodaj warstwy fileta z kurczaka, marynowanej cebuli i marchewki. Ponownie dodaj sól, pieprz i majonez.
Ułóż buraki, dostosowując kształt sałatki. Pieprz i posmaruj majonezem ze wszystkich stron.
Udekoruj ziarnami granatu i włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny.
Szklankę można wyjąć lub napełnić dekoracją przed podaniem.