Uważa się, że pierwsze sałatki z tuńczyka zostały ugotowane w Ameryce. Od tego czasu pojawiło się kilkaset różnych przepisów na ten temat. Dziś mówię o jednym z najprostszych: będziesz potrzebować mieszanki sałatkowej, ogórków, pomidorów i fioletowej cebuli.
Składniki
- tuńczyk (w puszkach) – 1 Bank
- jaja kurze (gotowane) – 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 150 g
- ogórki - 200 g
- Mieszanka sałatek - 100 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyjmij mięso z tuńczyka ze słoika i dobrze zetrzyj widelcem.
Pokrój pomidory, ogórki i obraną cebulę.
Obierz jajko i pokrój na cztery podłużne części.
Połącz sałatkę, cebulę, pomidory, ogórki, sól, mielony pieprz i olej.
Połóż sałatkę na talerzu, na wierzchu mięso z tuńczyka i posiekane jajka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy