Jaki deser podać na stole? Upiecz ciasto czekoladowe! To wszechstronna, piękna i smaczna opcja. Zamiast malin możesz użyć dowolnych świeżych jagód i owoców. Powinny być lekko kwaśne, ponieważ śmietana i ciasta są już bardzo słodkie.
Składniki
- mąka - 400 g
- kakao (bez zjeżdżalni) – 4 art.
- cukier - 250 g
- mleko - 1 szkło
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło - 80 g
- Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- Sol - na czubku noża
- woda (wrząca woda) – 200 ml
- masło - 300 G
- cukier - 250 G
- esencja waniliowa - 2 krople
- Malina - 300 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
W osobnym pojemniku lekko ubij jajka z cukrem.
Dodaj mleko, stopione masło i kontynuuj ubijanie mikserem przez 4-5 minut.
Dodaj suchy przedmiot i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.
Ciągle ubijając masę, wlej wrzącą wodę w małych porcjach. Ciasto powinno być płynne.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym i posyp mąką.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyślij na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W zależności od średnicy formy czas może być potrzebny mniej więcej,
Nie wyjmuj gotowego ciasta z formy przez 10-15 minut. Następnie włóż do ostygnięcia na ruszcie.
Pokrój ciasto w poprzek na dwie identyczne części.
Miękkie masło ubij z cukrem i esencją waniliową. Wystarczy 2 minuty przy największej prędkości.
Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kremem.
Na wierzch posmaruj kremem i ułóż maliny. Wyślij ciasto na kilka godzin do lodówki.