Przepis spodoba się miłośnikom mocno słodkich deserów. Delikatny sernik Snickers jest przygotowywany bez pieczenia. Z dodatkiem żelatyny warstwa twarogu i śmietany zestala się po prostu doskonale. Orzeszki ziemne do karmelu są wstępnie smażone na suchej patelni.
Składniki
- ciasteczka - 250 g
- masło - 100 g
- kakao - 1 art.
- orzeszki ziemne - 100 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 120 ml
- masło - 50 g
- cukier - 120 g
- żelatyna - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka w blenderze na drobną miękisz.
Dodaj kakao, stopione masło i dobrze wymieszaj.
Połóż na dnie przygotowanej formy, lekko ubijając. Uformuj wysokie boki.
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i pozostawić na 10 minut.
Twarożek wymieszaj ze śmietaną, kakao, cukrem i namoczoną żelatyną. Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.
Rozłóż masę twarogową na wierzchu podstawy, spłaszcz i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok.
Na patelni z grubym dnem rozpuść cukier na gładką brązową masę.
Dodaj gorącą śmietanę i gotuj na małym ogniu, często mieszając.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj żelatynę i wymieszaj.
Po 10-15 minutach dodaj orzeszki ziemne i ponownie dobrze wymieszaj.
Ułóż powstały przedmiot na wierzchu warstwy twarogu. Włóż sernik Snickers do lodówki na kolejne 2 godziny.