Czasami jestem po prostu zbyt leniwy, aby ugotować coś w piekarniku. Kocham Desserts i wiem, jak wyjść z sytuacji. W takich chwilach gotuję PP Panna Cotta. Ten szybki i zimny przepis jest nie tylko pyszny, ale także niskokaloryczny.
Składniki
dla panna cotta:
- śmietana (10%) – 400 ml
- cukier waniliowy - 1 g
- żelatyna - 10 g
do sosu:
- Malina - 50 g
- cukier - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść żelatynę w 50 g wody i odstaw na bok, aby żelatyna dobrze pęcznieje.
Połącz śmietanę z cukrem i podpal. Podgrzej śmietanę na średnim ogniu, ale nie gotuj.
Gdy śmietana się rozgrzeje, Dodaj do niej żelatynę i dobrze wymieszaj. Wlać Panna Cotta do misek i wysłać do lodówki na godzinę.
Zrób słodki sos malinowy. Aby to zrobić, wyślij maliny do rondla i dodaj cukier. Gdy tylko maliny wypuszczą sok, zagotuj trochę i odparuj nadmiar płynu.
Podając Panna Cotta, polej ją sosem malinowym i udekoruj świeżymi jagodami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy