desery 29.05.2023

ciasto marchewkowe PP

1 godz. 20 min.
6 porcji
Ciasto marchewkowe PP
0

To zdrowe ciasto jest bardzo różne: bez masła, cukru, a nawet mąki. Ale zawsze pozostaje prosty w przygotowaniu, smaczny i bardzo kolorowy. Przygotuj delikatne ciasto marchewkowe PP według tego przepisu i ciesz się pysznym deserem bez uszczerbku dla sylwetki.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, następnie osuszyć ręcznikami papierowymi i drobno posiekać.

Ciasto marchewkowe PP: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Połącz startą marchewkę, jajka, mleko, płatki owsiane, sól, wanilinę i suszone śliwki, wymieszaj.

Ciasto marchewkowe PP: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj substytut cukru do smaku, mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Ciasto marchewkowe PP: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, wlej ciasto i spłaszcz. Piec w temperaturze 170°C przez około 15 minut. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Włóż go do ciasta i natychmiast wyjmij. Jeśli na wykałaczce nie pozostanie surowe ciasto, ciasto jest gotowe.

Ciasto marchewkowe PP: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Połóż deskę do krojenia na cieście i ostrożnie odwróć, Usuń pergamin. Pokrój schłodzone ciasto na 4 części, posmaruj ricottą i złóż ciasto. Gotowe ciasto marchewkowe PP Wyślij do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem udekoruj według uznania.

Ciasto marchewkowe PP: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz