desery 19.05.2023

ciasto Bento "Snickers"

1 godz. 30 min.
4 porcje
Ciasto Bento
0

Główną cechą ciast Bento jest to, że są bardzo małe – dosłownie na raz. Ale to naprawdę ciasto, a nie ciasto – z ciastami, kremem i ładnymi dekoracjami. W tym cięciu proponuję ugotować ulubionego Snickersa wszystkich.

Składniki

na biszkopty:
dla karmelu:
  • cukier - 120 g
  • sól - 2 szczypta
  • śmietana (33%) – 80 ml
  • masło - 50 g
do kremu:
do polewy czekoladowej:
  • czekolada - 150 g
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej i wymieszaj suche składniki ciasta. Dodaj mleko, jajko i oba rodzaje masła i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

Ciasto Bento

Wlej ciasto do małej dzielonej formy i piecz przez 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni.

Ciasto Bento

Niech biszkopt ostygnie i pokrój go na 3 ciasta. Z każdego ciasta za pomocą okrągłej formy lub odpowiedniego talerza Wytnij koła o średnicy 10-12 cm.

Ciasto Bento

W przypadku karmelu rozpuść cukier na patelni, podgrzewaj, aż się zrumieni i stopniowo dodawaj zimne masło.

Ciasto Bento

Wlej ciepłą śmietanę, dodaj sól i natychmiast zdejmij karmel z ognia. Pozwól jej trochę ostygnąć.

Ciasto Bento

Aby uzyskać krem, ubij miękkie masło z cukrem pudrem, dodaj ser i wanilię i ponownie ubij. Przenieś śmietanę do worka do szprycowania.

Ciasto Bento

Posmaruj pierwsze ciasto kremem, a następnie nałóż krem na obwód ciasta, tworząc bok. Włóż karmel do środka, a na wierzchu prażone orzeszki ziemne.

Ciasto Bento

Połóż drugie ciasto na wierzchu, posmaruj je również kremem, odłóż bok i włóż karmel z orzeszkami ziemnymi. Przykryj trzecim ciastem. Wyłóż całe ciasto pozostałą śmietaną i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Bento

Do glazury rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, dodaj olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto polać lukrem i udekorować orzeszkami ziemnymi.

Ciasto Bento

Foto: Julia Zubkowa

Irina Kovaleva
przepis dodał(a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy