kompot z mango na zimę

30 min
12 porcji
Kompot z mango na zimę
Ika Rahma, stock.adobe.com
0

Czas odejść od zwykłych przepisów i ugotować coś niezwykłego! Na przykład pyszny kompot z mango. Polecam używać lekko niedojrzałych owoców, aby nie rozpadły się podczas gotowania.

Składniki

  • Mango - 1 kg
  • cukier - 200 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 3,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Mango opłucz, przekrój na pół, usuń pestkę i posiekaj.

Umieść kawałki mango w wysterylizowanych słoikach, wypełniając nie więcej niż dwie trzecie.

Zalej wrzącą wodą do góry, przykryj pokrywkami i odłóż na bok na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Wlej kwas cytrynowy do słoików z mango i wlej wrzący syrop.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy