dżem z czarnej porzeczki

40 min
6 porcji
Dżem z czarnej porzeczki
Olena Rudo, stock.adobe.com
0

Ponieważ często rozpieszczam rodzinę wypiekami, gęste dżemy i dżemy szybko się zużywają. W sezonie musisz gotować je ze wszystkich owoców i jagód. Moim zdaniem jednym z najsmaczniejszych jest dżem z czarnej porzeczki. Konsystencja, zapach — kolor-wszystko jest idealne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj czarną porzeczkę, obierz suche ogony i dokładnie spłucz.

Zmiel jagody w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Przenieś powstałą masę do rondla z grubym dnem, dodaj sok z cytryny, cukier i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Umieść gorący dżem w czystych, suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy