Możesz konserwować dowolne warzywa na zimę. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni przepis. Miłośnikom delikatnych warzyw polecam gotować kalafior w pomidorach. Słodko-kwaśny sos świetnie komponuje się z chrupiącymi kwiatostanami kapusty.
Składniki
- kalafior - 2 kg
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 50 g
- ocet - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 100 g
- sól - 60 g
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na kwiatostany.
Zagotuj wodę, dodaj kapustę, gotuj przez 2 minuty i wrzuć do durszlaka.
Zmiel pomidory i czosnek w blenderze.
Dodaj przyprawy, sól, cukier i gotuj przez 10 minut.
Dodaj kalafior, olej i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, delikatnie wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.
Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy