Nadal nie wiesz,co ugotować z pęcherzycą? A to bardzo wszechstronny składnik! Dżem i różnorodne sałatki są z niego równie dobre. To ostatnia opcja, na której chcę się bardziej skupić.
Składniki
- pęcherzyca - 1 kg
- ogórki - 1 kg
- cebula - 500 g
- marchew - 500 g
- czosnek - 1 Głowa
- Zieleń - 1 pęczek
- cukier - 100 g
- sól - 40 g
- czarny pieprz - 12 groszek
- ocet jabłkowy - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i spłucz pęcherzycę i zalej wrzącą wodą przez 2-3 minuty.
Pokrój go w kliny. Pokrój pozostałe warzywa na dowolne średnie kawałki.
Dodaj całe ząbki czosnku i posiekane zioła.
Dodaj sól, cukier, pieprz i ocet, wymieszaj sałatkę i odstaw na 15 minut.
Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 10-15 minut i zwinąć w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy