makrela w sosie pomidorowym na zimę

1 godz. 10 min.
8 porcji
Makrela w sosie pomidorowym na zimę
fengchen, stock.adobe.com
0

Będziesz gotować ze świeżych ryb lub kupić mrożone-okaże się równie smaczne. Makrela w sosie pomidorowym, gotowana w domu, nie ma porównania z tą sprzedawaną w sklepie! Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i posiekaj.

Wypatrosz makrelę, Usuń głowy i ogony. Dokładnie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Pokrój rybę na małe kawałki.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 5-7 minut z każdej strony.

Podsmaż cebulę i marchewkę osobno na oleju.

Dodaj przyprawy, sól, cukier, mąkę i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu.

Połóż połowę smażenia w kotle, następnie warstwę smażonej makreli i pozostały sos na wierzchu. Dusić przez 40 minut na minimalnym ogniu.

Włóż makrelę do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy