Będziesz gotować ze świeżych ryb lub kupić mrożone-okaże się równie smaczne. Makrela w sosie pomidorowym, gotowana w domu, nie ma porównania z tą sprzedawaną w sklepie! Spróbuj i przekonaj się sam!
Składniki
- makrela - 2 kg
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- mąka - 2 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- pasta pomidorowa - 5 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 1 art.
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i posiekaj.
Wypatrosz makrelę, Usuń głowy i ogony. Dokładnie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój rybę na małe kawałki.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 5-7 minut z każdej strony.
Podsmaż cebulę i marchewkę osobno na oleju.
Dodaj przyprawy, sól, cukier, mąkę i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Gotuj sos przez 10 minut na małym ogniu.
Połóż połowę smażenia w kotle, następnie warstwę smażonej makreli i pozostały sos na wierzchu. Dusić przez 40 minut na minimalnym ogniu.
Włóż makrelę do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.