dżem agrestowy bez pestek

20 min
6 porcji
Dżem agrestowy bez pestek
Donna, stock.adobe.com
0

Istnieje kilka sposobów na zrobienie dżemu agrestowego bez pestek. Podzielę się z wami moją ulubioną opcją. Jagody są wstępnie blanszowane, a następnie przecierane przez sito. Tak, to nie jest łatwe, ale w końcu jest bardzo smaczne!

Składniki

  • agrest - 2 kg
  • cukier - 1,2 kg
  • sok z cytryny - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest blanszuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie.

Wrzuć jagody do durszlaka, ostudź i przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier i gotuj przez 10 minut.

Wlej sok z cytryny i po 2 minutach włóż do słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy