suchy dżem gruszkowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Suchy dżem gruszkowy
0

W przeciwieństwie do zwykłego dżemu, suchy przypomina raczej kandyzowane owoce i jest przygotowywany na tej samej zasadzie. Szczególnie popularny stał się suchy dżem gruszkowy-wspaniały smak i ta sama wspaniała uczta na herbatę. Dzielę się sekretem, jak właściwie wszystko ugotować.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszki i lekko je przyspawaj, aby można je było nakłuć igłą.

Pozwól gruszkom wyschnąć i zagotuj bulion z cukrem, aż syrop będzie gęsty.

Połóż gruszki na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika na pół godziny w temperaturze 70 stopni.

Zanurz każdą gruszkę w syropie, trzymając ją za ogon i zwiń owoce w cukrze.

Wyślij je ponownie do piekarnika, aby wyschły.

Powtórz tę procedurę 3-4 razy.

Ostatecznie osusz gruszki w uchylonym piekarniku w temperaturze 45 stopni przez 8-10 godzin.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy