dżem z agrestu i czerwonej porzeczki

30 min
8 porcji
Dżem z agrestu i czerwonej porzeczki
Okssi, stock.adobe.com
0

Zaskocz rodzinę niezwykłym przysmakiem: zrób dżem z agrestu i czerwonej porzeczki! Jagody idealnie komponują się ze smakiem i zapachem. Można je gotować w całości lub wstępnie zmielić. Podoba mi się druga opcja, powiem ci teraz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń czerwone porzeczki z gałązek, włóż do durszlaka i spłucz.

Oczyść agrest z suchych ogonów i dobrze spłucz.

Przełóż oba półfabrykaty przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok do ostygnięcia.

Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy