gęsty dżem pomarańczowy z kawałkami owoców

2 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem pomarańczowy z kawałkami owoców
FuzullHanum, stock.adobe.com
0

Czy można się oprzeć tak aromatycznemu, jasnemu i apetycznemu dżemowi pomarańczowemu? Zdecydowanie nie! Dziś proponuję ugotować go z całymi kawałkami owoców, ale jednocześnie pozostawić go tak gęstym, jak to tylko możliwe. Mówię więcej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz pomarańcze przez pół godziny w wodzie, cienko usuń skórkę i drobno posiekaj.

Usuń białą warstwę i zmiażdż miazgę w dowolny dogodny sposób.

Wyślij wszystkie składniki do garnka i gotuj po gotowaniu przez około pół godziny na małym ogniu.

Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne pół godziny. A potem jeszcze raz.

Po raz ostatni zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy