dżem z derenia z pestkami po azerbejdżańsku

1 godz. 50 min.
1 porcje
Dżem z derenia z pestkami po azerbejdżańsku
MaxCab, stock.adobe.com
0

Dżem z derenia z pestkami jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Słodko-kwaśny dżem zawiera wiele składników odżywczych i pierwiastków śladowych, dlatego zaleca się stosowanie go w celu wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze umyj i wysusz jagody derenia.

W pojemniku z grubym dnem przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść cukier w wodzie, zagotuj syrop i ostudź.

Wlej jagody do syropu, wymieszaj i pozostaw na 3 godziny, aby jagody wypuściły własny sok.

Umieść pojemnik z dżemem na ogniu, zagotuj i gotuj przez 40 minut.

Wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików, ostudź i przechowuj w ciemnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy