marynowana kapusta Instant z octem

30 min
10 porcji
Marynowana kapusta Instant z octem
pundapanda, stock.adobe.com
0

Szybkość przygotowania jest główną zaletą tego przepisu. Przygotuj pyszną marynowaną kapustę w pół godziny i ciesz się chrupiącą przekąską w ciągu jednego dnia. Podawaj z zieloną cebulą i aromatycznym olejem słonecznikowym.

Składniki

  • kapusta - 1 kg
  • marchew - 2 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • liść laurowy - 3 szt.
  • woda - 1 L
  • Olej roślinny - 70 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • Goździk - 10 szt.
  • sól - 2 art.
  • cukier - 70 G

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę i pamiętaj trochę rękami. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce. Posiekaj czosnek.

Przygotowane warzywa umieścić w pojemniku do marynowania, dobrze wymieszać, dodać goździki, ziarna pieprzu i liść laurowy.

Na patelni połącz wodę, sól i cukier, zagotuj marynatę, gotuj przez 5-7 minut i zdejmij z ognia.

Dodaj ocet i olej roślinny do wrzącej marynaty, wymieszaj i lekko ostudź.

Lekko schłodzoną marynatą zalej kapustę. Połóż ucisk i wyślij pojemnik z przedmiotem obrabianym w zimne miejsce na jeden dzień. Za dzień kapusta będzie gotowa. Możesz przenieść go do czystych słoików i wysłać do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy