sałatki 22.01.2022

sałatka z wątróbki drobiowej i zieleni z sosem pomarańczowo-żurawinowym

35 min
4 porcje
Sałatka z wątróbki drobiowej i zieleni z sosem pomarańczowo
ismishko, stock.adobe.com
0

Danie godne świątecznego stołu! Przeczytaj uważnie przepis i przekonaj się, jak łatwo wszystko jest przygotowane. Sos powinien być słodko-kwaśny. Pamiętaj, aby spróbować podczas gotowania i w razie potrzeby dodać cukier.

Składniki

do sałatki:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wątróbkę drobiową, obierz z folii i dokładnie osusz.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż wątrobę i smaż do miękkości. Sól i pieprz przed wyłączeniem.

Pokrój pomidory koktajlowe i schłodzoną wątrobę.

Umytą żurawinę włożyć do rondla i zalać sokiem pomarańczowym.

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Dodaj przyprawy, sól, miód i po 1 minucie wyłącz.

Zmiel SOS blenderem zanurzeniowym i ostudź.

Połącz wątróbkę drobiową, mieszankę sałatkową i pomidory. Dodaj trochę soli i zmielonego pieprzu.

Połóż sałatkę na talerzu i polej sosem jagodowym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy