Sałatka z pikantnymi ogórkami

40 min
4 porcje
Sałatka z ostrymi ogórkami
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

W arsenale każdej gospodyni domowej jest co najmniej kilka przepisów na ogórki konserwowe. Różnią się przyprawami i subtelnościami gotowania. Tym razem chcę podzielić się aromatyczną pikantną sałatką z ogórkami, pomidorami i czosnkiem.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • pomidory - 700 g
  • Chili - 1 strąk
  • czosnek - 8 ząbki
  • koperek - 4 parasolka
  • czarny pieprz - 12 groszek
  • kolendra - 2 łyżeczka
  • ocet - 60 ml
  • Olej roślinny - 2 art.
  • cukier - 1 CZ. l.
  • sól - 1 art.
  • woda - 300 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ułóż ząbki czosnku, czarny pieprz, kolendrę i parasole koperkowe w słoikach. W razie potrzeby dodaj inne przyprawy.

Pokrój ogórki w plasterki, a chili w pierścienie, a także ułóż w słoikach.

Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól i cukier.

Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z solanką.

Dodaj olej roślinny, zagotuj, wlej ocet i zdejmij solankę z ognia.

Zalej ogórki, wyślij słoiki do garnka z wrzącą wodą na 10 minut i zwiń.

Irina Kovaleva
Przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy