lecho z buraków na zimę

2 godz. 0 min.
2 porcje
Lecho z buraków na zimę
0

Tradycyjnie lecho jest przygotowywane z papryki. To prawda, ale co powstrzymuje nas przed eksperymentowaniem na przyszłość? Taki przepis z buraków jest oczywiście bardzo niezwykły, ale na pewno zasługuje na uwagę. Wszystkie moje domowe go lubią, a twoje na pewno też przypadną do gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz buraki w folii w piekarniku do miękkości w 180 stopniach.

Zetrzyj marchewki i posiekaj pory. Smaż je na oleju, aż będą miękkie.

Pokrój oba rodzaje papryki i dodaj do smażenia.

Pokrój tam obrane pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż się ugotują.

Dodaj starte pieczone buraki, posiekane warzywa, cukier i sól.

Dusić wszystko razem przez 5 minut.

Włóż lecho do czystych, suchych słoików i sterylizuj je przez kolejne 10-15 minut.

Zwiń słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy