kompot morelowy z pestkami na zimę

40 min
20 porcji
Kompot z moreli z pestkami na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Nie masz czasu na konserwację? Przygotuj przynajmniej kompot z moreli. Najłatwiej i najszybciej zamknąć go bezpośrednio za pomocą kości. To prawda, że takiego przedmiotu nie można przechowywać dłużej niż rok, ale zwykle jest on pijany od razu.

Składniki

  • morele - 2 kg
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - 2 g
  • woda - 6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz i umieść w przygotowanych słoikach.

Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 3 minuty.

Wlej kwas cytrynowy do słoików z morelami.

Wlać wrzący syrop, zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy