dżem z dyni cytrynowo-jabłkowej

50 min
12 porcji
Dżem z dyni z cytryną i jabłkami
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

Jesienią na półkach pojawia się Dynia. Trudno przecenić jego zalety. Pamiętaj, aby zrobić zapasy warzyw słonecznych na zimę. Na przykład ugotuj dżem dyniowy z cytryną i jabłkami. Szczegóły podaję dalej w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój dynię na kawałki i umieść w głębokim rondlu.

Dodaj wodę, połowę cukru i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Sparzyć cytryny wrzącą wodą, obrać ze skórki, białe folie i drobno posiekać.

Umieść pokruszone cytryny na patelni z dynią i gotuj przez 5 minut.

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.

W rondelku z dynią Wrzuć plasterki jabłka i pozostały cukier. Gotuj wszystko razem przez 5 minut, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.

Ponownie zagotuj masę, gotuj przez 10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy