słona tarnina na zimę

1 godz. 30 min.
6 porcji
Słona tarnina na zimę
0

Jeśli nigdy nie próbowałeś słonej tarniny, wiele przegapiłeś. Spodoba się nie tylko miłośnikom kulinarnych ciekawostek, ale także tym, którzy kochają coś nowego. Złap szczegółowy przepis krok po kroku, jak go prawidłowo ugotować.

Składniki

dla tarniny:
do przygotowania:
  • woda - 1.5 L
  • Sol - 65 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj 1.5 L wody i 65 g soli i wlej tarninę na 45 minut. Spuść tę wodę.

Zagotuj 1,2 l wody, dodaj 5 łyżek soli i resztę przypraw i gotuj przez kilka minut.

Włóż tarninę do sterylnych słoików, napełnij ją solanką i zawiąż je złożoną gazą lub lnianymi serwetkami.

Pozostaw obrabiany przedmiot na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.

Wstaw do lodówki na 10-12 dni.

Opłucz tarninę i włóż z powrotem do słoików.

Napełnij olejem, przykryj pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy