gęsty dżem brzoskwiniowy w Klinach

25 min
8 porcji
Gęsty dżem brzoskwiniowy w plasterkach
Olga, stock.adobe.com
0

Mam świetny przepis na gęsty dżem brzoskwiniowy w Klinach. Przez wiele lat nigdy mnie nie zawiódł. Jako zagęszczacz wolę używać pektyny. Ten dodatek działa dobrze w połączeniu z cukrem i sokiem z cytryny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pestki brzoskwiń, pokrój w kliny.

Umieść owoce na patelni, wlej 1,4 kg cukru i odstaw na 3 godziny.

Umieść garnek na małym ogniu i gotuj przez 10 minut.

Dodaj sok z cytryny i pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem.

Gotuj przez 5 minut, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy