chrupiące ogórki kiszone z nasionami gorczycy na zimę

20 min
10 porcji
Chrupiące ogórki kiszone z nasionami gorczycy na zimę
Maryia, stock.adobe.com
0

Idealny przepis dla tych, którzy chcą zrobić pikle z lekkimi nutami pikanterii. Chrupiące kiszone ogórki z nasionami gorczycy to świetna opcja na przekąski, dodatek do sałatek, podstaw i innych potraw. Czosnek w razie potrzeby można wykluczyć.

Składniki

  • ogórki - 2,5 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • nasiona gorczycy - 2 art.
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • ocet - 80 ml
  • cukier - 80 g
  • sól - 60 g
  • woda (filtrowane) – 2,2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść nasiona gorczycy, grubo posiekane ząbki czosnku i liście laurowe w słoikach.

Szczelnie ułóż przygotowane ogórki.

Napełnij wrzącą wodą i pozostaw do ogrzania na 20 minut.

Odcedź na patelni, zagotuj i ponownie wlej do słoików na 20-30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól, gotuj przez 2 minuty.

Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń ogórki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy