masło marynowane bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
6 porcji
Masło marynowane bez sterylizacji
Siergiej Bajbak, stock.adobe.com
0

Grzyby w puszkach są ozdobą każdego świątecznego stołu. Proponuję gotować marynowane masło na zimę. Ten przepis jest dość prosty i nie wymaga sterylizacji. Do konserwacji bierz tylko świeżo zebrane grzyby, w których jesteś pewien 100%

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z ziemi i piasku, zdejmij skórę z czapek, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój duże okazy na kawałki, małe marynujemy w całości.

Zagotuj przygotowane grzyby, dodaj sól i gotuj przez 20 minut, usuwając pianę. Następnie wrzuć do durszlaka.

Obierz czosnek i grubo posiekaj.

Wlej 1 litr wody do rondla, dodaj sól, cukier, ziele angielskie i goździki, zagotuj solankę.

We wrzącej solance umieść masło i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. 5 minut przed gotowaniem dodaj ocet.

Umieść czosnek i liść laurowy na dnie wcześniej przygotowanych sterylnych słoików. Napełnij słoiki do góry wrzącymi olejkami solankowymi. Zwiń słoiki, odwróć je i pozostaw do ostygnięcia. Zaleca się przechowywanie marynowanych masła w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy