dżem z kaliny i dyni

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z kaliny i dyni
alexeyborodin, stock.adobe.com
0

Na początku wydaje się, że dynia z kaliną-nawet brzmi dziwnie. Ale to dokładnie do pierwszej łyżki tak wspaniałego dżemu. Pamiętaj tylko, aby wybrać dojrzałą słodką dynię, a to zastąpi lekką naturalną cierpkość kaliny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój dynię w kostkę, dodaj kilka łyżek wody i duś do miękkości. Zmiel go na puree.

Zalej Kalinę wrzącą wodą, gotuj przez 5 minut, włóż do durszlaka i przetrzyj przez sito.

Wymieszaj puree z dyni i kaliny, dodaj cukier i sok z cytryny i zagotuj dżem.

Gotuj do pożądanej gęstości na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy