marynowana kapusta gruzińska z burakami

20 min
8 porcji
Gruzińska marynowana kapusta z burakami
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Oprócz tradycyjnych kebabów, tkemali i chaczapuri, gruzińska kuchnia słynie z przepysznych marynat. Jeśli nigdy ich nie próbowałeś, radzę rozpocząć znajomość marynowanej kapusty w stylu gruzińskim z burakami. Chrupiącą przekąskę można podawać z daniami głównymi i po prostu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę, cukier, sól i kwas cytrynowy. Gotuj przez 1 minutę i odłóż na bok do ostygnięcia.

Posiekaj kapustę w cienkie paski.

Obierz buraki i zetrzyj.

Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż, obierz nasiona, posiekaj.

Wszystko wymieszaj i dobrze zetrzyj, aby warzywa wypuściły sok.

Złóż przedmiot do przygotowanych słoików, mocno ubijając.

Wlej zimną marynatę na kapustę z burakami i pozostaw na 2-3 dni w ciepłym miejscu.

Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś w chłodne miejsce. Po 5-7 dniach kapusta gruzińska będzie gotowa.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy