lecho z zielonej papryki i pomidorów na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Lecho z zielonej papryki i pomidorów na zimę
Stanislav, stock.adobe.com
0

Czy marzysz o zapasie pysznych warzyw na całą zimę? Jeśli tak, na pewno przyda ci się ten przepis na lecho z papryką i pomidorami. Nawiasem mówiąc, polecam wziąć zielony pieprz – więc przekąska będzie jeszcze jaśniejsza i bardziej efektowna. W końcu ważny jest również element wizualny.

Składniki

  • papryka (zielony) – 1 kg
  • pomidory - 1.2 kg
  • cebula - 300 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet - 50 ml
  • sól - 15 g
  • cukier - 25 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa. Dodaj masło, sól i cukier.

Gotuj pomidora przez 10 minut po ugotowaniu.

Włóż tam posiekaną cebulę i zieloną paprykę.

Gotuj przez kolejne 35-40 minut.

Na kilka minut przed końcem dodaj ocet i zmiażdżony czosnek.

Zwiń lecho na zimę w czyste, suche słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy