Gruziński śliwkowy tkemali na zimę bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
4 porcje
Tkemali ze śliwki po gruzińsku na zimę bez sterylizacji
elenavah, stock.adobe.com
0

Wolę gotować tkemali od razu w dużych partiach w sezonie świeżych owoców, a następnie po prostu zwijać sos na zimę w słoikach lub butelkach. Dzisiaj podzielę się z wami klasycznym gruzińskim przepisem na śliwki, a jednocześnie powiem Ci, jak obejść się bez sterylizacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij śliwki odrobiną wody i gotuj do miękkości.

Przetrzyj owoce przez sito.

Zmiel warzywa, chili i czosnek w blenderze.

Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj tkemali przez kolejne 20 minut.

Zwiń go w czyste, suche słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy