dżem z zielonego agrestu z cytryną

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z zielonego agrestu z cytryną
HandmadePictures, stock.adobe.com
0

Wszyscy miłośnicy niezbyt słodkiego dżemu z lekką kwaskowatością z pewnością pokochają ten przepis. Będziesz potrzebował zielonego agrestu i cytryny, a co z nimi zrobić – powiem ci dalej. Idealny dodatek do słodkiej herbaty, naleśników i wypieków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej wodę do agrestu i gotuj na wolnym ogniu, aż jagody będą miękkie. Przetrzyj przez sito.

Doprowadzić masę do wrzenia i stopniowo dodawać cukier.

Zalej cytryny wrzącą wodą, zmiel w blenderze ze skórką, ale bez pestek, i włóż do agrestu.

Doprowadzić masę do ponownego wrzenia, gotować dżem przez 20-30 minut, aż będzie gęsty i zwinąć w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy