dżem z czarnej porzeczki

3 godz. 0 min.
2 puszki
Dżem z czarnej porzeczki
Nadia Kowalska, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się przepisem na zdrowy i aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Gęsty, bogaty, umiarkowanie słodki, z kawałkami apetycznych jagód i pikantnymi nutami kardamonu i cytrusów - taki przysmak nie pozostawi obojętnym Twojej rodziny i gości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, usuń liście i gałązki, spłucz pod bieżącą wodą.

Usuń skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.

Umieść jagody w misce do gotowania, przykryj cukrem, dodaj kardamon, skórkę z cytryny i sok. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia przy minimalnym ogniu. Gotuj przedmiot przez 1 minutę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Ponownie zagotuj schłodzony przedmiot, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia i ostudź.

Ponownie podpal dżem i gotuj ponownie przez 5 minut po ugotowaniu.

Wlej gorący dżem do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy dżem z czarnej porzeczki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy