Sałatka z fasolą i pomidorami na zimę w słoikach

2 godz. 0 min.
5 puszek po 0,5 l
Sałatka z fasolą i pomidorami na zimę w słoikach
Małgorzata Miedwiediew, stock.adobe.com
0

Sałatka z fasoli i pomidorów na zimę to smaczne i satysfakcjonujące pełne danie, które wielokrotnie pomoże Ci w zimnych porach roku. Podawaj jako przystawkę lub dodatek. Sałatka będzie gotowa do spożycia 1,5 miesiąca po ugotowaniu.

Składniki

  • fasola - 500 g
  • pomidory - 500 g
  • papryka - 500 g
  • marchew - 500 g
  • liść laurowy - 2 szt.
  • mielony czarny pieprz - 1/2 łyżeczka
  • Olej roślinny (rafinowany) – 200 ml
  • ocet (9%) – 100 ml
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc.

Następnie spłucz pod bieżącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 45 minut po ugotowaniu. Ugotowaną fasolę wrzuć do durszlaka.

Pokrój pomidory w plastry o grubości około 5 mm.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w długie paski.

Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.

Wlej olej roślinny do garnka do gotowania, zagotuj. Dodaj startą marchewkę i na małym ogniu, mieszając, smaż przez 10 minut.

Dodaj paprykę, liść laurowy i mieloną paprykę, sól i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Dodaj pomidory i fasolę, delikatnie wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.

Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.

Zapakuj gorącą sałatkę z fasoli z pomidorami do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy