kompot jabłkowo-wiśniowy na zimę

40 min
1 porcja
Kompot jabłkowo
Dmitry Vereshchagin, stock.adobe.com
0

Czy jest ktoś, kto nie lubi zimowych kompotów w dużych trzylitrowych puszkach? To wszystko, co gotowały nasze mamy i babcie. Tym razem podzielę się sprawdzonym przepisem na jabłka i wiśnie – prosty, niedrogi i bardzo, bardzo smaczny.

Składniki

  • wiśnia - 2 szklanki
  • jabłka - 4 kawałki
  • cukier - 350 g
  • woda - 2.5 L
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj wiśnie, losowo pokrój jabłka i włóż wszystko do słoika.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na pół godziny.

Odcedź tę wodę i zagotuj ją ponownie.

Wlej cukier i kwas cytrynowy do słoika, zalej wrzącą wodą i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy