"śliwka w czekoladzie" na zimę

7 godz. 0 min.
2 puszki po 0,3 l
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Po wypróbowaniu tego niezwykłego przysmaku raz za razem będziesz chciał go gotować. Dzielę się prostym przepisem na wykwintny dżem śliwkowy o niesamowitym smaku czekolady! Na rodzinne przyjęcia herbaciane i świąteczny stół-słodycze z pewnością docenią.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.

Umieść połówki drenażu w misce do gotowania, dodaj cukier, delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę półfabrykatem pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-6 godzin, aby śliwki wypuściły sok.

Następnie umieść miskę z obrabianym przedmiotem na wolnym ogniu, zagotuj i od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę, gotuj przez 20-30 minut. Usuń dżem z ognia i lekko ostudź.

Przetrzyj masę śliwkową przez sito. Powinno być piękne jednorodne tłuczone ziemniaki.

Dodaj plastry gorzkiej czekolady do puree śliwkowego, zagotuj przedmiot na małym ogniu i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknij. Schłodzić obrabiany przedmiot i wysłać do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy