przekąski 26.06.2023

Julienne z kurczakiem i grzybami w kokotnicach

45 min
2 porcje
Julienne z kurczakiem i grzybami w kokotnicach
minadezhda, stock.adobe.com
0

Większość arcydzieł kuchni francuskiej składa się z prostych składników. Doskonałym tego przykładem jest julienne. Dziś ugotujemy go z kurczakiem i grzybami w kokotnicach. Ta metoda jest najczęściej stosowana we Francji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój filet z kurczaka, grzyby i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj grzyby i gotuj, aż cała wilgoć wyparuje.

Dodaj filety i smaż wszystko razem przez 10 minut. W razie potrzeby dodaj więcej oleju.

Wlej wino, sól i pieprz. Gotuj przez 2-3 minuty, często mieszając.

Posyp mąką, wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.

Rozłóż obrabiany przedmiot w natłuszczonych kokotnikach i posyp tartym serem.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy