dżem figowy

3 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem figowy
svetlana, stock.adobe.com
0

Kiedy zwykłe dżemy jagodowe są już zmęczone, trwają eksperymenty kulinarne. Wypróbowałem kilka przepisów na dżem figowy i wybrałem spośród nich najprostszy i najbardziej udany. A teraz dzielę się sprawdzoną opcją!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz figi, odetnij twarde kucyki i pokrój na kawałki.

Napełnij wodą i zagotuj, a następnie gotuj do miękkości na małym ogniu.

Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj dżem przez kolejne 5 minut.

Pozwól dżemowi ostygnąć, ponownie zagotuj i gotuj ponownie przez 5 minut.

Powtórz ten krok jeszcze raz, a na koniec dodaj sok z cytryny i skórkę do smaku.

Zmiel masę blenderem, ponownie zagotuj i zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy