kompot irgi na zimę bez sterylizacji

45 min
1 porcja
Kompot z irgi na zimę bez sterylizacji
Elena Zacharowa, stock.adobe.com
0

Z czego po prostu nie przygotowują zimowych kompotów. Na przykład ta opcja irgi zachwyci nie tylko smakiem, ale także korzyściami. Nie bez powodu irga jest uważana za leczniczą i od czasów starożytnych była stosowana w medycynie ludowej. Zimą odporność będzie ci szczególnie wdzięczna.

Składniki

  • Irga - 500 g
  • cukier - 300 g
  • woda - 2.5-3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz irga i włóż do czystego słoika.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.

Odcedź tę wodę, zagotuj ją ponownie i wlej irgę na kolejne 10 minut.

Ponownie spuść tę wodę, dodaj do niej cukier, zagotuj i ponownie wlej irgę.

Zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy