dżem z zielonego agrestu z miętą

30 min
10 porcji
Dżem z zielonego agrestu z miętą
New Africa, stock.adobe.com
0

W naszym kraju obok krzewów agrestu rośnie mięta. Połączenie smaków doprowadziło mnie do pomysłu, że można zrobić dżem agrestowy z miętą. Eksperyment się powiódł-wszystkim bardzo podobał się dżem! Teraz dzielę się z Tobą przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest posortuj, opłucz i umieść na patelni.

Oderwij liście mięty z gałązek, opłucz i dodaj do garnka z jagodami.

Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Ustaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 10 minut. Wyjmij z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.

Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy