solone arbuzy z octem na zimę

25 min
16 porcji
Solone arbuzy z octem na zimę
5ph, stock.adobe.com
0

Zimą w weekendy moja babcia zawsze gotowała ziemniaki i wyciągała solone arbuzy z piwnicy. Wielu nie rozumie tego niesamowitego smaku, ale dla mnie jest to bilet do odległego dzieciństwa! Jeśli lubisz to danie, Złap przepis!

Składniki

  • arbuz - 5 kg
  • czarny pieprz - 5 groszek
  • cukier - 80 g
  • sól - 50 g
  • ocet - 80 ml
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Arbuz opłucz i pokrój razem ze skórką na małe kawałki.

W przygotowanych słoikach umieść czarny pieprz i kawałki arbuza.

Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i odstaw na 30 minut.

Odcedź do garnka i ponownie zagotuj.

Wlej cukier i sól do słoików z arbuzem.

Wlej ocet, wrzącą wodę i zwiń. Owinąć słoiki ciepłym kocem, a dzień później przenieść do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy