suszone śliwki we własnym soku na zimę

40 min
2 porcje
Suszone śliwki we własnym soku na zimę
Yelena Belodedova, stock.adobe.com
0

Półfabrykaty ze śliwek są dobre ze względu na swoją różnorodność. Na przykład ta opcja we własnym soku może spodobać się nawet tym, którzy w ogóle nie lubią śliwek. Polecam gotować go w małych słoikach – na raz.

Składniki

  • śliwki (śliwka) – 700 kg
  • cukier - 120 g
  • kwas cytrynowy - 4 szczypta
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel śliwki na połówki i szczelnie włóż do słoików, posypując warstwy cukrem.

Wlej trochę gorącej wody i dodaj kwas cytrynowy.

Przykryj pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez około 30 minut.

Zwiń suszone śliwki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy